Hyvää juhlakautta!

Tämä on vuoden 2020 viimeinen Yhdistystorin uutiskirje. Uutiskirje lähetetään seuraavan kerran tammikuun lopussa. 

Yhdistystorilla on vuoden viimeiset kuukaudet tehty töitä etusivun ja sivuston valikkorakenteen uudistamiseksi. Lopputulos on nyt käyttäjien arvioitavana. Kertokaa meille, mikä toimii, mitä pitäisi parantaa, mitä puuttuu. Löydättekö etsimääne tiedon, ovatko uudet kuntasivut toimivat, puuttuuko teemasivuilta olellinen teema? Palautetta voi antaa sivustolta löytyvien palautekanavien lisäksi suoraan osoitteeseen info@kyt.fi.

 Yhdistystystorin ylläpidosta vastaa KYT-järjestöpalvelut. Joulutoivotusten kera kohti uutta, reilusti parempaa vuotta 2021!

---

Uutisia

Keski-Suomen Järjestöareenan puheenjohtaja ja kumppanuuspöydän jäsenet valittu vuosille 2021–2022

Tiedote 17.12.2020 Keskisuomalaisten järjestöjen ja Keski-Suomen liiton yhteistyöelin, Keski-Suomen Järjestöareena, on kokouksessaan 16.12.2020 valinnut kaudelle 2021–2022 puheenjohtajakseen Katariina Luodon Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:stä. Kokous päätti myös Keski-Suomen järjestöjen ja maakunnan kumppanuuspöydän kokoonpanon, ja seuraavalle kaksivuotiskaudelle valittiin kaikkiaan 14 toimialaedustajaa. Kumppanuuspöytään haettiin jäseniä avoimella hakuilmoituksella, ja määräaikaan 7.12.2020 mennessä ehdotuksia tuli yhteensä 19. Ehdokkaiksi pyydettiin henkilöitä, jotka voivat sitoutua käyttämään aikaansa …

Lue lisää.

---
Valtiovarainministeriö selvittää yhdenmukaisia valtionavustuskäytäntöjä

Valtiovarainministeriö selvittää, miten rahapelituotoista valtionavustuksia myöntävien ministeriöiden avustuskäytäntöjä voitaisiin yhdenmukaistaa. Tavoitteena on, että yhdistykset voivat hakea valtionavustuksia entistä sujuvammin. Valtiovarainministeriön Valtionavustustoiminnan kehittäminen ja digitalisointi -hankkeessa toimiva jaosto on selvittänyt ministeriöiden erilaisia valtionavustuskäytäntöjä ja tehnyt alustavat ehdotukset niiden yhdenmukaistamiseksi. Jaosto on koonnut kaikki alustavat ehdotuksensa väliraportiksi, josta se toivoo avointa, laajaa ja kantaa ottavaa keskustelua. Jaosto ottaa esimerkiksi ministeriöiden ja muiden …

Lue lisää.

---

Oletteko etsimässä yhdistyksellenne toimitiloja? Kansalaistoiminnankeskus Matarassa on vapautumassa vuoden alusta toimistohuone, jossa on keittiönurkkaus. Toimistohuoneen lisäksi yhdistyksenne saa muita toimintaa helpottavia palveluita ja uusia yhteistyökumppaneita Mataran toimijoista! Vapautumassa oleva toimistohuone on Matara 6 puolella: 1.1.2021 alkaen 13,5m² (keittiönurkkaus huoneessa) Tarvittaessa 8,5m² (keittiönurkkaus huoneessa) Lisäksi 1.5.2021 alkaen tulossa lisää vuokralle erikokoisia toimistohuoneita, kun Mataran toimintaa laajennetaan Matarankatu 6 B -puolella. Lisätietoja toimistohuoneista, kumppanuussopimuksesta, Mataran hyödyistä …

Lue lisää.

---
Kuvituskuvassa puupalikoita ja käsi

Vuotta 2021 kohti suunnataan KYTissä tuoreiden henkilövalintojen myötä. KYT-järjestöpalveluiden kehittämispäälliköksi on valittu Järjestöpalveluissa erityisasiantuntijana useamman vuoden työskennellyt ja tällä hetkellä kehittämispäällikön sijaisuutta hoitava yhteiskuntatieteiden ja filosofian maisteri Katariina Luoto. KYTin hallitus sai myös täydennystä tulevalle vuodelle, kun syyskokouksessa 8.12.2020 jäsenistö valitsi hallituksen jäseniä erovuoroisten tilalle. Uutena mukaan valittiin Jyväskylän kaupungin erikoissuunnittelija Antti Rajala.

Lue lisää.

---
STEAn hanke- ja investointiavustusten haku vuodelle 2021 on nyt auki

Hae STEAn valtionavustushaun uusia avustuksia vuodelle 2021 10.12.2020-25.1.2021 välisenä aikana. Avustusta voit hakea joko uusille vuonna 2021 käynnistyville ja korkeintaan kolme vuotta kestäville hankkeille (C-avustukset – huom. haku ei koske Paikka auki –avustusohjelman hankkeita) tai uusiin vuonna 2021 käynnistyviin ja kolmen vuoden kuluessa toteutettaviin investointeihin (B-avustukset). Avustuksia myönnetään oikeuskelpoisille ja rekisteröityneille yleishyödyllisille yhteisöille ja säätiöille terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen. …

Lue lisää.

---
sote-muutostuki hankekokonaisuus

SOSTE koordinoi vuoden alussa käynnistyvää järjestöjen sote-muutostuki hankekokonaisuutta. Hankekokonaisuutta toteutetaan yhteisesti maakuntien verkostojärjestöjen kanssa. Yhteistyötahona maakunnissa toimii maakuntien verkostojärjestöjen neuvottelukunta. Hanke etenee sote-uudistuksen myötä. Hankekokonaisuuden tavoitteena on vakiinnuttaa järjestöjen rooli ja toimijaverkostot kuntien ja maakuntien kumppanina kansalaisten sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä sekä selkiyttää järjestötoiminnan merkitystä sote-palvelutuotannon ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen liittymäpinnoilla. Hankkeen toteuttamiseen haetaan seitsemää aluekoordinaattoria eri puolille …

Lue lisää.

---
Verohallinnon Katso-palvelun käyttäjät saavat lisäaika siirtyä Suomi.fi-tunnuksiin

Katso-tunnistetta ja Katso-valtuuksia yhä käyttävät yhdistysten edustajat saavat lisäaikaa 30.4.2021 asti siirtyä Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään Suomi.fi-palveluun. Verohallinnon ja tulorekisterin palveluissa voi asioida sähköisesti Katso-tunnistautumisen ja -valtuuksien avulla huhtikuun loppuun. Lisäajasta huolimatta Suomi.fi-valtuudet ja tunnistautuminen verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla on tärkeää ottaa käyttöön mahdollisimman pian. Jos Suomi.fi-valtuuksiin siirtyminen vaatii valtuushakemuksen tekemistä, kannattaa hakemus tehdä mahdollisimman pian. Lue lisää lisäajasta ja …

Lue lisää.

---
Maakunnallinen osallisuusfoorumi ja -kysely

Maakunnallinen osallisuuskysely on avoinna Keski-Suomen soteuudistus kerää keskisuomalaisten näkemyksiä ja terveisiä sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasosallisuuteen liittyen.  Kysely on avoinna 31.1.2021 saakka. Vastaamaan pääset lomakkeella.   Maakunnallinen osallisuusfoorumi käynnistyy 17.12.2020 Maakunnallinen osallisuusfoorumi on avoin kaikille keskisuomalaisille: asukkaille, järjestöille, sote-ammattilaisille, kokemusasiantuntijoille ja vapaaehtoisille. Ensimmäinen tapaaminen järjestetään 17.12.2020 klo 14.00 – 16.00 verkossa. Ilmoittautumiset 16.12.2020 mennessä lomakkeella. Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki. Koska tapaamista ei …

Lue lisää.

---
Diasarjan kansikuva, jossa ruohoa ja otsikko Keskisuomalaiset järjestöt, yhdistykset ja seurat

Kaipaatko perustietoa keskisuomalaisista järjestöistä? Kattava diasarja järjestöjen ja yhdistysten toiminnasta on nyt julkaistu Yhdistystorin Järjestötietopankissa.

Diasarjan 80 sivua tarjoavat sekä yleistä että toimialakohtaista tietoa keskisuomalaisesta järjestökentästä ja se täydentää jo aiemmin tänä vuonna julkaistuja sote-järjestöjen infograafeja. Vapaasti käytettävissä oleva diasarja sisältää myös informatiiviset muistiinpanot, joiden avulla dioja on helppo esitellä ja hyödyntää.

Lue lisää.

---
Keskisuomalaiset yhdistykset järjestävät toimintaa myös verkossa

Koronatilanne on aiheuttanut monenlaisia muutoksia myös yhdistystoimijoiden parissa. Uusi tilanne pakotti yhdistystoimijat pohtimaan toimintaansa uudestaan ja miettimään, miten he voisivat tarjota toimintaansa myös etäosallistuminen huomioiden. Nähtäväksi jää tuleeko tästä uusi pysyvä toimintamuoto vai palataanko entiseen, kun tilanne tästä hellittää. Tällä hetkellä Keski-Suomessa toimii useita yhdistyksiä, jotka tarjoavat tukea, apua, tapahtumia ja toimintaa verkossa. Tarjolla on mm. vertaistukea ja verkkoauttamista, puhelin-, …

Lue lisää.

---
Miten yhdistys voi vaikuttaa verkkosivujensa saavutettavuuteen?

Vuonna 2019 tuli voimaan digipalvelulaki. Laki velvoittaa sellaisia järjestöjä, jotka saavat vähintään puolet rahoituksestaan STEAlta tai ministeriöstä, huomioimaan verkkosivuillaan saavutettavuusvaatimukset. Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylläpitämältä saavutettavuusvaatimukset.fi-sivustolta löytyy tietoa lain vaatimuksista ja saavutettavuudesta. Vaikka saavutettavuusvaatimukset eivät koske teidän yhdistystänne, niin kannattaa huomioida, että saavutettavuusvaatimukset.fi-sivuston mukaan yli miljoona suomalaista tarvitsee saavutettavampia palveluja. Saavutettavampia palveluja tarvitsee mm. näkövammaiset tai ihmiset, joilla on motorisia ongelmia tai …

Lue lisää.