Kansalaistoiminta.NYT 2019

Kupliva kansalaisyhteiskunta

Paikka: Kansalaistoiminnankeskus Matara, Matarankatu 6 A1 Jyväskylä

Aika: Torstai 7.11.2019 klo 9.00 – 16.00

Kansalaistoiminta.NYT on tutkimus- ja kehittämispäivä kansalaistoiminnan asiantuntijoille: tekijöille, kokijoille ja tutkijoille. Haastamme kyselemään ja kyseenalaistamaan käsityksiä kansalaistoiminnasta.

Päivän teemana on kupliva kansalaisyhteiskunta. Millaisia kuplia vallitsee suomalaisessa kansalaisyhteiskunnassa? Näemmekö niiden ulkopuolelle? Mikä on sinun kuplasi?

Näkökulmina ovat järjestötoiminnan ammatillistuminen, verkkoyhteisöt, järjestötoiminta ja markkinat sekä asiantuntijuus ja ääni. Keskusteluun virittävät yleisöluento, työpajat sekä verkostoituminen.

Päivän alustava ohjelma

klo 9.00 – 9.30 Mataran aula

klo 9.30 – 11.00 Matara-Sali, 2. kerros
Tervetulosanat ja Keynote-luento
Avaus: Toiminnanjohtaja Raili Haaki, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry
Keynote: Demokratiahäirintä kansalaisyhteiskunnan stressitestinä
Professori Hanna Wass, Helsingin yliopisto
Vaalihäirintä on osallistuvan demokratian lieveilmiö, jonka tavoitteena on aiheuttaa hälyä ja hämmennystä vaalien eri vaiheissa. On selvää, että demokratiaa täytyy suojella ulkoisilta ja sisäisiltä hyökkäyksiltä. Voidaanko näin kuitenkaan tehdä ilman, että rajoitetaan keskeisiä kansalaisoikeuksia ja kansalaistoiminnan edellytyksiä?
Puheenjohtajana Veli-Matti Salminen

klo 11.00 – 12.00
Omakustanteinen lounas

klo 12.00 – 13.30 (Matara-sali ja Tourujoki-sali)
Työpajat 1

1A) Järjestötoiminnan ammatillistuminen
Ammatillinen järjestötyö murentaa vapaata kansalaistoimintaa, mutta toisaalta vapaaehtoisesti toteutettu kansalaistoiminta on vain kuplassa puuhastelua. Kenen ehdoilla nykyajan kansalaistoimintaa toteutetaan?
Alustajat:

Toiminnanjohtajien rooli ammattimaisessa järjestötyössä
Kimmo Lind, Lehtori,
Humanistinen ammattikorkeakoulu

Ammattimaisen järjestötyön logiikkaa etsimässä
YTT Hanna Laitinen, Yliopettaja, Humanistinen ammattikorkeakoulu

1B) Verkkoyhteisöt
Sosiaalinen media on tilana avoin kansalaistoiminnalle, kansalaisaktivismille ja kansalaisjournalismille. Some ja muut verkkoyhteisöt vahvistavat vain samanmielisten kuplia. Verkkoyhteisö, jossa kuka tahansa voi sanoa mitä vain, ei ole kenenkään hallittavissa, vai onko?

Alustukset:
Vihapuhe ja sen vaikutukset
Tuija Saresma, Yliopistotutkija, Jyväskylän yliopisto

Pelaajien verkkoyhteisöt – kasvua, kehitystä ja vaikuttamista
Nuppu Soanjärvi, Verkostokoordinaattori, EHYT ry / Osaamiskeskus Vahvistamo

Identiteetti, kuplat ja viha sosiaalisessa mediassa
Markus Kaakinen, Tutkijatohtori, Helsingin yliopisto

klo 13.30 – 14.15 Mataran aula
Kahvia ja kuplia

klo 14.15 – 15.45  (Tilana Matara-Sali ja Tourujoki-sali)
Työpajat 2

2A) Järjestötoiminta ja markkinat

Järjestöjen toiminta markkinoistuu. Markkinoilla menestyminen tulee järjestöjen tehokkuuden merkiksi. Jyrääkö markkinoiden logiikka järjestöt ja kansalaistoiminnan? Onko vapaaehtoistoiminta markkinoiden sisällä, vaiko ulkopuolella omassa kuplassaan?

Alustukset:
Kilpailuneutraliteetin vaikutukset järjestöjen palveluille ja asiakkaille
HTT Sakari Möttönen, Dosentti, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n puheenjohtaja

Kolmas sektori ja markkinaistuminen
Minna Ruusuvirta, Erikoistutkija, Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore

2B) Asiantuntijuus ja ääni

Asiantuntijuus ammattialoilla, tieteessä ja kansalaisyhteiskunnassa tuottaa omanlaisia kuplia. Kuka saa olla asiantuntija ja kuka sen määrittää? Millaista tietoa asiantuntijoilla on ja voiko siihen luottaa?

klo 15.45 – 16.00 Mataran aula
Päivien päätös

Ilmoittautuminen on auki!

Ilmoittaudu 11.10.2019 mennessä verkkolomakkeella osoitteessa http://kyt.fi/katonyt/

Tilaisuuteen mahtuu mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä 90 osallistujaa.

Osallistumismaksu

Osallistumismaksu laskutetaan ennen tapahtumaa. Anna ilmoittautumisen yhteydessä laskutustiedot. Käytämme ensisijaisesti sähköistä laskutusta (verkkolasku tai sähköpostin liitetiedosto). Perinteisestä paperilaskusta postitse joudumme veloittamaan lisäkustannuksen +3€.

• Normaali osallistumismaksu 30 €/hlö
  • Alennettu osallistumismaksu (perustutkinto-opiskelijat, jatko-opiskelijat, ei työsuhteessa olevat)10 €/hlö.

Järjestötoiminnan ammatillistuminen

Verkkoyhteisöt

Alustukset
Vihapuhe ja sen vaikutukset
Yliopistotutkija Tuija Saresma, Jyväskylän yliopisto

Pelaajien verkkoyhteisöt – kasvua, kehitystä ja vaikuttamista
Verkostokoordinaattori Nuppu Soanjärvi, EHYT ry / Osaamiskeskus Vahvistamo

Identiteetti, kuplat ja viha sosiaalisessa mediassa
Tutkijatohtori Markus Kaakinen, Helsingin yliopisto

Järjestötoiminta ja markkinat

Järjestöjen toiminta markkinaistuu. Markkinoilla menestyminen tulee järjestöjen tehokkuuden merkiksi. Jyrääkö markkinoiden logiikka järjestöt ja kansalaistoiminnan? Onko vapaaehtoistoiminta markkinoiden sisällä, vaiko ulkopuolella omassa kuplassaan?

Alustukset
Kilpailuneutraliteetin vaikutukset järjestöjen palveluille ja asiakkaille