Järjestöjen kumppanuuspöytä ja Järjestöareena jatkavat työtään Keski-Suomen järjestötyön kehittämisessä

Järjestöjen kumppanuuspöytä ja Järjestöareena jatkavat työtään Keski-Suomen järjestötyön kehittämisessä

Järjestöjen kumppanuuspöytä ja Järjestöareena jatkavat työtään Keski-Suomen järjestötyön kehittämisessä

– Maakuntavalmistelijat toivovat, että järjestöt sparraavat uudistustyötä myös tulevaisuudessa

Keski-Suomen maakunta- ja sote-uudistuksen ja järjestöyhteistyön kehittämiseksi perustettiin keväällä 2019 yhteinen kumppanuuspöytä. Tänään pidetyssä kumppanuuspöydän kokouksessa päätettiin, että kumppanuuspöytä jatkaa toimintaansa lakivalmistelun kaatumisesta huolimatta. Yhteistyökumppanina toimii maakuntavalmistelun sijaan nykyorganisaation edustajat kumppanuuspöydässä käsiteltävien aiheiden mukaan. Kokousten koollekutsujana toimii jatkossa Keski-Suomen liitto.

Keski-Suomen sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun aikana perustettiin yhteistyöfoorumeita sparraamaan uudistustyötä ja etsimään yhteisiä ratkaisuja palveluiden uudistamiseen ja asukkaiden hyvinvoinnin lisäämiseen. Järjestöjen kumppanuuspöytä luotiin vahvistamaan luottamusta ja vuorovaikutusta järjestöjen ja maakunnan välillä. Yhteisen pöydän tavoitteena oli myös vaikuttaa tulevan maakunnan ja järjestöjen yhteistyörakenteisiin sekä järjestöjen toimintaedellytyksiin tulevaisuudessa.

– Vaikka uudistustyö nyt ajetaan alas, rakenteista kannattaa pitää kiinni, sillä ainakin sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamistyöhön tullaan hyvin todennäköisesti palaamaan tulevalla hallituskaudella. Se, että järjestöt saadaan mukaan suunnittelutyöhön alusta lähtien, syventää valmistelua ja lisää ymmärrystä osaamisen laajuudesta maakuntatasolla, totesi kokouksessa Keski-Suomi 2021 -projektissa osallisuuden valmistelusta vastannut Emmi Hyvönen.

Kumppanuuspöytä tiivistää yhteistyötä myös kuntien suuntaan

Monessa asiassa järjestöjen keskustelukumppanina on jatkossa kunta. Kumppanuuspöydän edustajat totesivat, että yhteinen keskustelu kumppanuuspöydän äärellä varmistaa sen, että yhteistyötä tehdään koko maakunnan alueella samaan suuntaan. Kumppanuuspöytä päättikin vahvistaa tulevaisuudessa omaa viestintäänsä, jotta järjestöjen tekemä hyvinvointityö tunnistetaan ja tehdään läpinäkyväksi alueen toimijoille.

Viestintä herätti kumppanuuspöydässä laajaa keskustelua. Kumppanuuspöytä totesi, että jatkossa kumppanuuspöytä seuraa aktiivisesti maakunnassa tapahtuvaa kehittämistyötä ja laatii yhteistä viestintää siitä, mihin suuntaan järjestötyötä pitää maakunnassa kehittää.

– Järjestöjen ääni on todella moninainen ja asiantuntemusta on laajasti asukkaiden hyvin erilaisista elämäntilanteista.  Kumppanuuspöytä voisi antaa jatkossa asiantuntijalausuntoja esimerkiksi maakuntavaltuustolle tai sairaanhoitopiirin valtuustolle asukkaiden hyvinvointiin liittyvistä teemoista. Järjestöt esittävät myös paikkaa maakunnan yhteistyöryhmään, jotta järjestönäkemystä voidaan ottaa kehittämiseen mukaan, totesi kumppanuuspöydän puheenjohtaja Anne Astikainen.

Taustaa: Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu ajetaan alas tulevana keväänä

Keski-Suomen maakunta- ja sote-uudistuksen alasajo käynnistyi hallituksen erottua 8.3.2019. Alasajovaiheessa kootaan loppuraportit tehdystä kehittämistyöstä ja laaditaan ehdotukset siitä, mitä asioita tulevassa kehittämistyössä kannattaa huomioida. Keski-Suomessa aineistot tullaan julkaisemaan 29.5.2019 järjestettävässä loppuseminaarissa. Kutsu ja ilmoittautumisohjeet tilaisuuteen tulevat myöhemmin.

Lisätietoja Keski-Suomen Järjestöareenasta ja Järjestöjen ja maakunnan kumppanuuspöydästä löytyy sivuilta  https://www.yhdistystori.fi/yhteistyota/keski-suomen-jarjestoareena/

Lisätietoja myös: Kumppanuuspöydän puheenjohtaja Anne Astikainen, anne.astikainen@kyt.fi, puh. 050 344 0429 tai  Keski-Suomen Järjestöareenan puheenjohtaja Tiina Sivonen, tiina.sivonen@kyt.fi, puh. 0400 365 760
Keski-Suomi 2021 -projektin osalta myös osallisuuden ja viestinnän valmistelija Emmi Hyvönen, emmi.hyvonen@keskisuomi.fi, p. 014 266 3025

Tulorekisteri yhdistyksille: maksuton verkkoseminaari 27.3. ja muita Verohallinnon tilaisuuksia

Tulorekisteri yhdistyksille: maksuton verkkoseminaari 27.3. ja muita Verohallinnon tilaisuuksia
Ajankohta: 27.3.2019 17:00 – 18:00

Kohderyhmä: Yhdistykset, järjestöt ja säätiöt

Verkkoseminaarin ohjelma:

 • Yleistä tulorekisteriin ilmoittamisesta
 • Yhdistyksiin liittyvät erityispiirteet tulorekisteriin ilmoittamisessa
 • Tulorekisterin asiantuntijat vastaavat kysymyksiin chatissä kello 18.30 asti.

Ilmoittaudu verkkoseminaariin tästä.

Pääset seuraamaan lähetystä osoitteessa www.mediaserver.fi/live/vero.

Ennen tilaisuutta saat sähköpostiisi tarkemmat ohjeet osallistumisesta. Tilaisuus on maksuton. Tilaisuuden voi katsoa tallenteena 28.3. lähtien.

Verohallinto järjestää keväällä useita verkkoseminaareja sekä yritysasiakkaille että henkilöasiakkaille. Verkkoseminaareihin mahtuvat mukaan kaikki halukkaat ja tilaisuudet voi katsoa myös jälkikäteen Verohallinnon Youtube-kanavalta ja vero.fi:n kautta. Keväällä järjestettävät verkkoseminaarit:

 

Monikulttuurinen kohtaaminen ja vuorovaikutus

Monikulttuurinen kohtaaminen ja vuorovaikutus

Monikulttuurinen kohtaaminen ja vuorovaikutus: 10 mielenkiintoista asiaa oman kulttuurisen ajatushatun sisälle pohdittavaksi Yhdessä enemmän- ja Kotopaikka-hankkeilta.

Kotopaikka- ja Yhdessä enemmän -hankkeissa kehitettiin räätälöityjen koulutusten ja mentoriryhmätoiminnan avulla maahanmuuttajia ohjaavien toimijoiden monikulttuurisuusosaamista. Yksi toivotuimpia koulutusteemoja oli monikulttuurinen kohtaaminen ja vuorovaikutus. Erityisesti toivottiin, että maahanmuuttoon liittyviä käsitteitä ja interkulttuurista kompetenssia avataan.

Hankkeiden yhdessä kirjoittama blogiteksit löytyy täältä: https://blogit.jamk.fi/aokkhankkeet/monikulttuurinen-kohtaaminen-ja-vuorovaikutus

Uusi rahankeräyslaki hyväksytty eduskunnassa 7.3.2019

Uusi rahankeräyslaki hyväksytty eduskunnassa 7.3.2019

Uusi rahankeräyslaki hyväksyttiin 7.3.2019. Rahankeräyksen järjestämisen edellytyksenä on uuden lain mukaan joko rahankeräysluvan hakeminen Poliisihallitukselta tai ilmoituksen tekeminen poliisilaitokselle pienkeräyksen järjestämisestä.

Rahankeräyslupa myönnetään toistaiseksi voimassa olevana. Rahankeräysluvan myöntämisen edellytyksenä on pääsääntöisesti rahankeräyksen järjestäjän toiminnan tarkoituksen sekä keräystarkoituksen yleishyödyllisyys, mutta pienkeräyksen järjestäjältä ei edellytetä sen toiminnan tarkoituksen yleishyödyllisyyttä.

Hakemusmenettely keventyy huomattavasti nykyisestä. Rahankeräyksen järjestäjän tulee tehdä vuosittain Poliisihallitukselle vuosi-ilmoitus rahankeräysten järjestämisestä, keräystuotosta ja tuoton käyttämisestä. Lisäksi tulee tehdä vuosisuunnitelma tulevista rahankeräyksistä.

Lue koko uutinen aiheesta Sosten verkkosivuilta.

Valkolan nuorisoseurantalolla huhtikuussa

Valkolan nuorisoseurantalolla huhtikuussa

VALKOLAN NUORISOSEURANTALON TAPAHTUMIA HUHTIKUUSSA:

 

2.4. RUOKAPÄIVÄ klo: 12.00 – 14.00

Ruokailu maksaa 8 €/henkilö ja se sisältää pääruoan + lisäkkeen, salaattia, leipää sekä juomina kotikaljaa, mehua tai vettä. Ennakkoilmoittautuminen p. 046 539 0069/Marjut

Facebook sivu: https://www.facebook.com/events/772735783083809/

 

JOKA KESKIVIIKKO PUUHAILTA klo: 17.30 – 19.30
Puuha illassa askarrellaan, leivotaan, pelaillaan, opetellaan uusia tai tehdään vanhoja juttuja, jutellaan tai ollaan vaan! Osallistumismaksu 2 €/kerta.

Facbook sivu: https://www.facebook.com/events/221628955388497/

 

4.4. ja 18.4. YLEINEN SAUNAILTA klo: 17.00 – 20.00
Saunavuorot naisille klo: 17.00 – 18.30 ja miehille 18.30 – 20.00
Saunailta maksaa 5 €/henk.(sis. saunomisen ja saunajuoman).

Facebook sivu: https://www.facebook.com/events/298538830858059/

 

16.4. TIETOISKUJA klo: 18.00 – 20.00
Aiheena hoitotahto ja edunvalvonta valtuutus. Asiantuntijoina lakimies, OTM Reija Jäälaakso ja omaishoitajayhdistyksen sihteeri, geriatri Aira Korhonen.
Järjestäjinä omaishoitajayhdistys Samaria ry. & Valkolan nuorisoseura ry.

Facebook sivu: https://www.facebook.com/events/260274204909663/

 

21.4. PÄÄSIÄISPÄIVÄN LOUNAS klo: 12.00 – 14.00
Lounas maksaa 12 €/henk. Sis. kermakanaa, perunaa ja riisiä, lisäkkeen, salaatin, leivät ja juomat. Lounas järjestetään mikäli varauksia on tarpeeksi. Varaa lounaasi & paikkasi p. 046 539 0069/Marjut
tai sähköpostilla: nuorisoseura.valkola@gmail.com.

Facebook sivu: https://www.facebook.com/events/1029369250580931/

 

30.4. VAPPU DISCO klo: 16.00 – 19.00
Maksuton disco lapsille ja nuorille. Pienimmille vanhemmat mukaan. Paras asu palkitaan.

Facebook sivu: https://www.facebook.com/events/442373542969454/

 

Nuorisoseurantalon kioski-kahvio on kaikille avoinna kaikkien tapahtumien ajan.

 

 

Ääni maakunnissa toimivien järjestöjen puolesta! – kampanja

Ääni maakunnissa toimivien järjestöjen puolesta! – kampanja

Ääni maakunnissa toimivien järjestöjen puolesta! – kampanjaan on ilmoittautunut mukaan lähes 90 kansanedustajaehdokasta eri vaalipiireistä ja eri puolueista! Ehdokkaat ovat sitoutuneet ajamaan seuraavia asioita:

 • Maakunnissa toimivia järjestöjä tulee kuulla päätöksenteossa ja ottaa mukaan hyte- ja sote-valmistelutyöhön
 • Maakunnissa toimivat järjestöt tulee tunnistaa ja tunnustaa osaavina ja tasavertaisina kumppaneina

SOTUNET on välittänyt viestiä tästä kampanjasta puolueiden piirijärjestöille ja tarvittaessa myös paikallisyhdistyksille. Kansanedustajaehdokkaat ovat itse ilmoittautuneet mukaan ja lähettäneet haluamansa tekstin.

Kampanjan yhteistyökumppanina Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry.

Eduskuntavaalit 2019:

 • ennakkoäänestys kotimaassa: 3. – 9.4.2019
 • ennakkoäänestys ulkomailla: 3. – 6.4.2019
 • vaalipäivä: 14.4.2019
 • tulosten vahvistaminen: 17.4.2019
 • eduskunta aloittaa työnsä 23.4.2019
 • eduskuntaan valitaan 200 kansanedustajaa

Keski-Suomen kampanjasivu

 

Sote kaatui, tule 27.3. kuulemaan mitä saatiin aikaan ja miten tästä eteenpäin!

Sote kaatui, tule 27.3. kuulemaan mitä saatiin aikaan ja miten tästä eteenpäin!

Keski-Suomen maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelussa oli tarkoitus luoda Keski-Suomeen maakunnallinen ekosysteemi, jonka avulla voitaisiin nykyistä paremmin huolehtia alueen elinvoimasta ja asukkaiden hyvinvoinnista.

Mitä ehdittiin saada aikaan? Voidaanko jo tehtyä valmistelua hyödyntää? Miten yhteistyötä kannattaisi nyt uudistuksen kaaduttua jatkaa?

Tervetuloa keskustelemaan näistä ja muistakin kaatuneeseen maakunta- ja sote-uudistukseen liittyvistä kysymyksistä keskiviikkona 27.3. klo 15-18 järjestettävään kaikille avoimeen tuottajatapaamiseen Cygnaeustalolle.

Järjestöjen puheenvuoron tapaamisessa pitää järjestöjen muutosagentti Anne Astikainen. Tuo tapaamiseen myös oma asiantuntemuksesi ja näkemyksesi!

Kutsu tuottajatapaamiseen 27.3.2019

Ilmoittautumiset maanantaihin 25.3.2019 mennessä alla olevan linkin kautta:
https://my.surveypal.com/Tavoitteena-maakunnallinen-ekosysteemi-27.3.2019

Lisätietoja:  Mikael Palola, puh. 044 459 8561
Keski-Suomi2021, Vastuuvalmistelija, järjestämistehtävät

 

 

EU-hankkeet Keski-Suomessa: Tulkaa mukaan yhteiseen tapahtumaan!

EU-hankkeet Keski-Suomessa: Tulkaa mukaan yhteiseen tapahtumaan!

Toukokuun yhdeksäntenä vietetään jälleen kaikissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa Eurooppa-päivää. Tänä vuonna Kansalaistoiminnankeskus Matara, KYT ry ja Välitin-hanke pistävät pystyyn kunnon kekkerit Matarassa. Mukaan tapahtumaa toteuttamaan haastetaan EU-rahoitteisia hankkeita koko Keski-Suomen alueelta.

Tapahtuman suunnittelu on jo hyvässä vauhdissa, mutta vielä ehdit ilmoittautua mukaan. Ota yhteyttä tapahtuma-assistentti Veera (veera.henttonen@kyt.fi) ja kerro miten hankkeenne haluaa näkyä tapahtumassa. Voitte esimerkiksi esitellä hanketta omalla ständillä, järjestää työpajan, näyttelyn, esityksen, luennon tai muuta yhteisöllistä tekemistä. Tilaisuus on tarkoitettu kaikenikäisille!

Mukana ovat jo seuraavat hankkeet ja toimijat:

Välitin (ESR), KYT ry
Kufu (ESR), Wari ry
Ekotuunari (ESR), Jyväskylän Katulähetys ry
Mä oon pihalla (ESR), Paremmin Yhdessä ry
Työbileet (ESR), INNOverkko Osk.
Virkku (ESR), Jyväskylän seudun Nuorisoseura ry
Nanol (Erasmus+), Kintauden koulu, Petäjävesi
Mahdollisuudet todeksi (ESR), Wari ry
Ohjaamo Jyväskylä (ESR)

Ilmoittautumiset maaliskuun aikana osoitteeseen veera.henttonen@kyt.fi

Tapahtuma löytyy Facebookista: https://www.facebook.com/events/780822105608101/

 

Treffataan Matarassa

Treffataan Matarassa

Treffataan Matarassa -tapahtumassa tarjoamme kakkukahvit ja lava on avoinna uusille kyvyille. Onko sinulla takataskussa laulun lahja, pöytälaatikkorunoja tai vaikkapa taikatemppuja, joita haluaisit jakaa muillekin? Ota mukaan rohkeutta, avointa mieltä ja tule näyttämään taitosi. Tapahtuma on 21.3.2019 Kansalaistoiminnankeskus Mataran aulassa, tervetuloa.

Ohjelma
13.00 Tilaisuuden avaussanat
13.15 Tarjoamme kakkukahvit, kakkua tarjolla niin kauan kuin riittää
13.15–16 Avoin lava: Tule ja näytä piilevät kykysi
16.15 Tanssitaan lattareita Charlotte Thibaultin opastamana (4€/krt)