Vaikka maakunta- ja sote-uudistus kaatui, pystytään valmisteluvaiheen työtä hyödyntämään

 

Vaikka maakunta- ja sote-uudistus kaatui, uudistuksen valmisteluvaiheessa tehtyä työtä hyödynnetään myös jatkossa. Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt -hankkeen toimenpiteet tulevalle syksylle ja vuodelle 2020 rakennetaan keskustellen maakunnan järjestötoimijoiden kanssa, seuraten toimintaympäristön muutosta ja hallitusohjelman etenemistä.

Tavoitteena on monien muiden asioiden lisäksi mm.  järjestöjen kiinnittäminen tulevan uudistuksen rakenteisiin sekä kärkihankkeisiin tai kehittämisohjelmiin. Hallitus käynnistää mm. tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman, ja tähän liittyen järjestämme elokuussa järjestöjen ja sosiaaliohjaajien yhteistyöiltapäivän (ks. alla).

 

Järjestöjen ja sosiaaliohjaajien yhteistyöiltapäivä keskiviikkona 21.8. klo 13.00-16.00 Jyväskylässä

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen (Jyten) ja Keski-Suomen seututerveyskeskuksen terveysasemilla toimii sosiaaliohjaajia, jotka ohjaavat asiakkaita myös järjestöjen ja yhdistysten toiminnan pariin.

Tilaisuus liittyy paitsi tulevaisuuden sote-keskusten kehittämisohjelmaan, myös laajemmin sote-järjestöjen toiminnan näkyväksi tekemiseen. Iltapäivässä kuullaan molemmin puolin toiveita ja tarpeita sekä sovitaan yhteistyöstä jatkossa.

Tilaisuus on avoin kaikille keskisuomalaisille sote-järjestöille ja -yhdistyksille. Tilaisuus järjestetään os. Matarankatu 4, 1. kerros, kokoustila Mat 100. Ilmoittaudu 15.8. mennessä.

 

Syksyn muita tärkeitä tilaisuuksia 

Syksyllä on tulossa muitakin tärkeitä tilaisuuksia järjestöille, mm.

 

Keskisuomalaiset järjestöt ovat tiivistäneet yhteistyötään ja käynnistäneet säännöllisiä verkostotapaamisia

Olemme koonneet keskisuomalaisten sosiaali- ja terveysjärjestöjen verkostoja Yhdistystorille. Tutustu ja osallistu!

  • Keski-Suomen vammaisjärjestöjen verkosto. Seuraava tapaaminen 26.8.
  • Keski-Suomen omaisjärjestöjen verkosto KOMIAT. Seuraavat tapaamiset ovat 15.8. ja 31.10.
  • Keski-Suomen lapsi- ja perhejärjestöjen verkosto. Seuraava tapaaminen on 27.8.
  • Keski-Suomessa toimivien sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtakunnallisia ja alueellisia työntekijöitä kokoava verkosto KOLMIKKO.
  • Mielenterveys- ja päihdetoimijoiden verkosto METELI

Sivustoa päivitetään ja sen rakennetta kehitetään vielä. Jos haluat oman verkostosi näkyviin Yhdistystorilla, ilmianna verkostosi anne.astikainen@kyt.fi.

 

Mukavaa kesää ja leppoisaa lomaa kaikille 😊

Terveisin, Anne Astikainen, Järjestöjen muutosagentti
Keski-Suomen Vaikuttavat järjestöt, Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry

Monipuolisesti maksuttomia järjestökoulutuksia syksyllä

Monipuolisesti maksuttomia järjestökoulutuksia syksyllä

Kesälaitumet kutsuvat, mutta KYT-järjestöpalveluiden syksyn 2019 järjestökoulutuksiin kannattaa varata paikka jo nyt! Luvassa laaja valikoima maksuttomia koulutuksia yhdistyksissä toimiville.

Löydä omasi jo varmistuneista. Lisää koulutuksia julkaistaan elokuussa – paikkakuntina mm. Saarijärvi ja Hankasalmi.

KYT-järjestöpalvelut kouluttaa syksyllä 2019:

KYT-järjestöpalveluiden koulutukset on tarkoitettu terveyttä ja hyvinvointia edistäville yleishyödyllisille yhdistyksille.

KYT-järjestöpalveluissa tuemme, neuvomme ja koulutamme keskisuomalaisia yhdistyksiä ja yhdistämme niissä toimivia ihmisiä. Ota rohkeasti yhteyttä oman yhdistyksesi asiassa.

Lisätietoja: kehittämispäällikkö Tiina Sivonen, tiina.sivonen@kyt.fi /Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry

Järjestöselvitys: kilpailutuksissa käyttäjä unohtunut

Järjestöselvitys: kilpailutuksissa käyttäjä unohtunut

Järjestöjen palvelut auttavat huono-osaisuuteen ankkuroituneita ihmisiä. Keski-Suomessa kevään 2019 aikana tehdyn selvitystyön mukaan näiden palveluiden kilpailuttamisessa on käyttäjän näkökulmasta epäonnistuttu.

Järjestöjen palvelutuotannon selvitystä on koostanut dosentti Sakari Möttönen, joka esitteli alustavia tuloksia järjestöille 11.6.2019 Jyväskylässä. Tarkasteltujen 14 järjestön reilut 23 000 asiakasta ovat ns. heikossa asemassa olevia henkilöitä.

Selvityksessä mukana olleiden järjestöjen osalta avustukset ovat vähentyneet, suorat toimeksiantosopimukset vähenemään ja kilpailutukset vastaavasti lisääntymään päin. Paine kilpailutukselle ei nouse asiakkaiden tarpeista, vaan hankintalaista.

Eräänä selvityksen alustavana tuloksena voidaan todeta, että kilpailutukset ovat yleensä epäonnistuneet. Muun muassa toiminnallisia tavoitteita ei ole saavutettu ja palvelujen laatu on heikentynyt.

Selvityksen loppuraportti valmistuu alkusyksystä, ja se julkistetaan syyskuussa järjestettävässä seminaarissa. Selvitystyön taustatahona toiminut Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry tiedottaa ajankohdasta heti päivämäärän varmistuttua.

Tarkemman koosteen selvitystyön alustavista havainnoista voi lukea tästä.

Kuva 11.6.2019 tilaisuudesta: Anne Astikainen

Syksyn 2019 tärkeitä tilaisuuksia!

STEA ja SOSTE yhteistyössä Järjestö 2.0-hankkeiden sekä näiden taustatahojen kanssa järjestävät elo-syyskuussa kymmenellä paikkakunnalla Järjestöjen sote-tulevaisuus-kiertueen. Lisäksi STEA järjestää neljällä paikkakunnalla STEAn ja järjestöjen yhteiskehittämistilaisuuden.

Jyväskylässä molemmat yllä mainitut tilaisuudet ovat 16.9.2019:

  • Klo 9.00 – 11.00 STEAn ja järjestöjen yhteiskehittämistilaisuus. Tilaisuuden teemana on tuloksellisuus ja avustustoiminnan yhteiset tavoitteet.
  • Klo 12.00 – 16.00 STEAn ja SOSTEn sekä KYTin ja sen hallinnoiman Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt -hankkeen tilaisuus, jossa käsitellään järjestöjä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon muutoksia.

Liitteenä olevassa kutsussa on lisätietoja. Toivomme teidän jakavan liitteenä olevaa kutsua mahdollisimman laajasti verkostoillenne ja järjestökumppaneillenne. Kannattaa laittaa päivämäärät jo nyt kalenteriin, ohjelmasta ja ilmoittautumisesta informoidaan vielä lisää. Tieto päivittyy myös SOSTEn kotisivuille.

Järj.toim. Ennakkokutsu 16.9.2019

Lisätietoja tilaisuuksista:

Ritva Varamäki
Erityisasiantuntija / Senior Adviser
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Tel. +358 40 5302 223
Twitter @varamaki
www.soste.fi

Hallitusohjelman lupaukset järjestöille

Antti Rinteen hallituksen hallitusohjelma Osallistava ja osaava Suomi on järjestöjen kannalta kiinnostava ja lupaava.

Edellisellä hallituskaudella kaatuneen maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelutyön tuloksia luvataan hyödyntää mahdollisimman laajasti. Lisäksi hallitus käynnistää sote-uudistuksen valmistelun. Ohjelmassa luvataan myös vahvistaa sote-järjestöjen ja kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä sekä järjestöjen roolia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä

Keskisuomalaisten järjestöjen kannalta tilanne näyttää hyvälle, lue koko juttu KYTin verkkosivuilta!

Anne Astikainen, järjestöjen muutosagentti 
KYT ry/ Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt -hanke 

 

Dosentti Sakari Möttönen ruotii sotea uudessa julkaisussa

Dosentti Sakari Möttönen ruotii sotea uudessa julkaisussa

Hyvinvointivaltio otti erävoiton kilpailuvaltiosta”, toteaa Keski-Suomen Yhteisöjen Tuen hallituksen puheenjohtaja, dosentti Sakari Möttönen tuoreessa KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön rahoittamassa julkaisussa ”Sote-uudistamisen anatomia – Yhteiskuntapoliittisia näkemyksiä sosiaali- ja terveydenhuollon reformista”.

Julkaisussa Möttönen ruotii soteuudistuksen kipukohtia, arvioi reformin pitkittymisen syitä ja nostaa esiin eväitä tulevaisuuden ratkaisujen rakentamiseen, erityisesti kolmannen sektorin näkökulmaa esillä pitäen.

Kunta-alalla työuransa tehnyt, monissa sosiaalialan järjestöissä vaikuttanut sosiaalineuvos ja muun muassa kansalaisyhteiskunnasta paljon kirjoittanut Möttönen peräänkuuluttaa jatkossa erityisesti keskustelua sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen eettisistä perustaista ja arvolähtökohdista.

Julkaisu on luettavissa tästä.

Juhlan aihetta Jämsässä

Juhlan aihetta Jämsässä

Auringonpaistetta, pihapelejä, hassuja hattuja ja täytekakkua – näitä kaikkia oli tarjolla 21.5.2019 Jämsän yhdistysten ja vapaaehtoisten päihteettömissä pihajuhlissa. Juhlapaikan Kiltakalliolla tarjosi iltaa isännöinyt Jämsänjokilaakson A-Kilta ry, juhlanaihetta puolestaan Vuoroin vieraissa -kokoontumisten 5-vuotissynttärit. Ohjelmaa ja asiantuntija-antia synttäreille toivat A-Kiltojen liitto ry ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry.

Vuoroin vieraissa -tapaamiset ovat koonneet Jämsän seudun yhdistysten, järjestöjen ja seurojen väkeä yhteisiin iltoihin jo syksystä 2014 lähtien. Iltojen nimi on osuva, sillä tapaamisia isännöi tai emännöi aina eri yhdistys, ja usein päästäänkin vierailemaan järjestöjen ylläpitämiin tiloihin. Koollekutsujana ja järjestelyapurina toimii Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n KYT-järjestöpalvelut.

Kuva. Jämsänjokilaakson A-Kilta ry:n Ville Tuominen kertoi omakohtaisen tarinansa kiltatoiminnan merkityksestä päihteettömän elämäntavan tukijana.

Iltojen idea lähti liikkeelle alueen yhdistyksissä toimivilta viisi vuotta sitten; haluttiin verkostoitua muiden yhdistysten kanssa, keskustella yhteisistä asioista ja oppia yhdessä – samalla omaakin t oimintaa tutummaksi tehden. Kun kohdataan ja tutustutaan, syntyy usein myös yhteistyötä ja uusia ideoita.

Ihkaensimmäinen yhteinen ilta pidettiin juurikin Kiltakalliolla. Matkan varrella isäntäyhdistyksinä ovat vieraisille muita kutsuneet mm. Jämsän Seudun Kuulo ry. Emppis ry ja Keski-Suomen Syöpäyhdistyksen Jämsän paikallisosasto.

Syksyllä 2019 Jämsän yhdistysten Vuoroin vieraissa -illat jatkuvat jälleen. Haluaisitko sinä mukaan tai esittelemään yhdistyksesi toimintaa? Ota yhteyttä KYT-järjestöpalveluihin.