Keskisuomalaisten sosiaali- ja terveysjärjestöjen kokoopano otti mielipidekirjoituksella kantaa uuden hyvinvointialueen ja järjestöjen kumppanuuteen. Mielipidekirjoitus on julkaistu alun perin Keskisuomalaisessa 22.1.22 (ksml.fi) ja jaetaan Yhdistystorilla kirjoittajien luvalla.
”Keski-Suomessa on rikas järjestöjen ja yhdistysten verkosto. Sosiaali- ja terveysjärjestöjä on noin 400, ja näistä potilas- ja kansanterveysjärjestöjä noin 60. Potilas- ja kansanterveysjärjestöillä on korvaamatonta asiantuntemusta ja järjestöissä tunnetaan ihmisen arki. Keskisuomalaisilla potilas- ja kansanterveysjärjestöillä on yli 20 000 jäsentä ja yli 1000 vapaaehtoista. Tavoitamme vuosittain ainakin 65 000 ihmistä.
Mitä pitäisi tehdä hyvinvointialueen valmistelussa?
-
- Nähdään järjestöt kumppanina ja niiden palvelut osana hoito- ja palvelupolkuja ja tuetaan järjestöjen ohjaus- ja auttamistoiminnan kehittymistä.
- Hyödynnetään järjestöjen vertaistoimintaa ja palveluja elintapamuutosten tukena.
- Järjestöt otetaan laajasti mukaan säännöllisiin tapaamisiin ja neuvotteluihin koskien hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä hyvinvointialueella. Luodaan rakenteet, joissa toimijoiden vuorovaikutus on säännöllistä ja luontevaa.
- Järjestöjen toimintaedellytykset varmistetaan turvaamalla järjestöjen avustusten, kumppanuuksien ja toimintatilojen käyttöoikeuksien jatkuvuus sekä kunnissa että hyvinvointialueilla.
- Potilasjärjestöjen kokemustieto otetaan palvelujen kehittämisen ja hyte-työn seurannan ja arvioinnin keskiöön. Kokemustoimijoiden asiantuntemusta hyödynnetään palvelujen kehittämisessä ja hyvinvointisuunnitelmien- ja kertomusten valmistelussa.
- Panostetaan osallisuuteen ja luodaan sille selkeät toimintamallit: huolehditaan yhdenvertaisista mahdollisuuksista osallistua esim. asiakasraateihin, kyselyihin, hoitopolkujen kehittämiseen.
- Sote-keskuksille asetetaan velvoite informoida asiakkaita järjestöjen tarjoamasta toiminnasta ja tuesta – vertaistuki nivotaan osaksi hoidon kokonaisuutta, monitoimijaisiin ja kokonaisvaltaisiin hoito- ja palvelupolkuihin.
Toivomme myös aluevaaliehdokkaiden ja äänestäjien edesauttavan näiden tavoitteiden toteutumista. Järjestöjen kanssa yhteistyössä rakennetaan ihmisen näköinen hyvinvointialue!
Edustamamme järjestöt ovat osa valtakunnallista Tarttumattomat -verkostoa. Verkosto edustaa käytännössä kaikkia suomalaista koskettavia suuria kansansairausryhmiä.”
Toiminnanjohtaja Anne Astikainen, Keski-Suomen Syöpäyhdistys ry
Kriisikeskuksen johtaja Tuija Hauvala, Jyväskylän Seudun Mielenterveysseura ry/Kriisikeskus Mobile
Puheenjohtaja Ulla-Riitta Kivinen-Sillanmäki, Aivoyhdistys Keski-Suomi ry
Puheenjohtaja Kati Laakso, Keski-Suomen Diabetesyhdistys ry
Toiminnanjohtaja Kristiina Pigg, Keski-Suomen Sydänpiiri ry
Puheenjohtaja Mari Sorsa, Keski-Suomen Hengitysyhdistys ry
Lisätietoja keskisuomalaisista potilas- ja kansanterveysjärjestöistä (yhdistystori.fi)
Asiasanat
hyvinvointialue, järjestöt, verkosto, potilas- ja kansanterveysjärjestöt, sote, sosiaali- ja terveys,