KUTSU: Kansalaisyhteiskunnan tila ja tulevaisuus -työpaja 5.2.2020 Jyväskylä

KUTSU: Kansalaisyhteiskunnan tila ja tulevaisuus -työpaja 5.2.2020 Jyväskylässä, Kansalaistoiminnankeskus Matara,
Matarankatu 6.

Tule mukaan työpajaan kehittämään ratkaisuja, politiikkasuosituksia ja toimintaehdotuksia, jotka takaavat, että suomalainen kansalaisyhteiskunta on elinvoimainen 2020-luvullakin. Ratkaisut ja suositukset voivat liittyä esimerkiksi avustuskäytäntöihin, fiksumpaan raportointiin, yhdistysten rahoitusmahdollisuuksiin tai uusiin tapoihin tukea epämuodollista kansalaistoimintaa.

Työpaja on osa Valtioneuvoston kanslian rahoittamaa tutkimushanketta Kansalaisyhteiskunnan tila ja tulevaisuus jälkiteollisen ajan yhteiskunnassa. Sen tuloksia hyödynnetään hankkeen suosituksissa ja parhaillaan käynnissä olevissa lainsäädäntöhankkeissa.

Suomalaisella kansalaisyhteiskunnalla ei ole akuuttia hätää. Yhdistyksiä perustetaan runsaasti vuosittain ja suomalaiset kuuluvat yleensä useampaan kuin yhteen yhdistykseen. Epämuodollinen kansalaistoiminta virallisten yhdistysten ulkopuolella voimistuu.

Silti tummiakin pilviä on. Osa yhdistyksistä kokee avustuksiin liittyvän byrokratian raskaaksi sekä rahoituksen kriteerit ja prosessit epäselviksi. Rahoittajan koetaan ohjaavan toimintaa liikaa. Osassa yhdistyksiä kansalaistoiminta on hiipunut ja jäsenet ovat alkaneet muistuttaa maksavia asiakkaita, jotka vaativat palveluita. Epämuodollisen kansalaistoiminnan tukemiseksi ei vielä ole vakiintuneita tapoja.

Työpaja on suunnattu kansalaisyhteiskunnan tulevaisuudesta kiinnostuneille yhdistystoimijoille ja vapaille kansalaistoimijoille. Lisäksi paikalla on osallistujia ministeriöistä. Työpajan järjestää Demos Helsinki.

12.00 Kahvitarjoilu
12.30 Tervetuloa! Päivän tavoite ja ohjelma
Alustus: Miten suomalainen kansalaisyhteiskunta voi? Tutkimushankkeen tulosten esittelyä
13.00 TYÖSKENTELY 1: Kansalaisyhteiskunnan haasteet ja muutostarpeet – mitä ainakin pitää ratkaista?
13.45 Tauko
14.00 TYÖSKENTELY 2: Elinvoimaisen kansalaisyhteiskunnan uudet ratkaisut
Yhteinen loppukeskustelu
15.30 Työpaja päättyy

Ilmoittauduthan työpajaan tämän linkin kautta 3.2. mennessä.

Työpajasta antaa lisätietoa Demos Helsingin Outi Kuittinen (outi.kuittinen@demoshelsinki.fi, +358 50 326 5582).

Lämpimästi tervetuloa!